Ara

Sap Nedir, Ne İşe Yarar?

Sap Nedir?

Systems, Applications and Products yani kısaca SAP olarak bilinen ve günümüzde birçok şirketin yaygın olarak kullandığı bir yazılımdır. Bu programın yaratılış amacı, şirketlerin birçok departmanının kendi içerisinde tam zamanlı iletişim ve koordinasyon ile işlerini entegre bir şekilde yapmasını sağlamaktır. SAP programı nedir? sorusuna verilecek en iyi cevap ise işletmelerin iş fonksiyonlarının tek bir noktadan yönetmelerini sağlayabilen uygulama sistemidir, diyebiliriz. Birçok farklı bileşene sahip olan bu yazılım ile şirketler, Satış, Pazarlama, Satın Alma, İnsan Kaynakları ve diğer birçok departmanlarını kolaylıkla iletişim halinde tutabilir, bir arada yürütme desteği verebilir.

 

Sap Erp Açılımı Nedir?

Enterprise Resource Planning olarak açılabilen SAP modüllerinden birisi olan ERP’nin Türkçe açılımı ise Kurumsal Kaynak Planlama’dır.

 

SAP ERP Nedir?

Şirketler birbirinden bağımsız birden fazla uygulama yerine, tüm şirket ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri ortak bir veri tabanına ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı karşılayabilmek adına SAP tasarlanmıştır. Birden fazla sistemin yönetimiyle ilgili zorlukları kaldırarak kurumsal şirketlerin zamandan tasarruf edebileceği ve maliyetleri düşürebileceği şekilde tasarlanmış bir yazılım çözümüdür. İdari personelden CEO’ya kadar birçok farklı çalışanın kullanabileceği, veriler oluşturabileceği ve depolanabileceği ortak bir veri tabanı oluşturarak iş süreçlerini düzenleyebilir. Küçük, orta veya büyük fark etmeksizin birçok farklı işletme bu modülü kullanabilir ve çözümlerinden faydalanabilir. Kaynak Planlama Modülü ile Sağlık, Üretim, E-ticaret gibi birbirinden farklı sektörler için öne çıkan bu uygulama ile iş süreçleri kolaylaşır, veri alışverişi hızlanır. SAP ERP modülleri ise şu şekildedir:

  • Finans (FI)
  • Yatırım Yönetimi (IM)
  • Proje Sistemleri (PS)
  • Kontrol (CO)
  • İşletme Denetimi (EC)
  • Finansal Tedarik Zinciri Yönetimi (KYSM)

 

Sap Ne İşe Yarar?

İşletme içerisindeki tüm verileri tek bir noktada toplayabilen ve kullanıcıların bu verileri düzenleyebilmesini, depolayabilmesini ve görüntüleyebilmesini sağlayan uygulamadır. Tüm işlemleri tek bir platformda işleyebileceğiniz bu program, şirket içindeki iletişim ve veri alışverişini hızlandırabilir, etkili kılabilir. Şirket içerisindeki departmanlar için büyük avantajlar sağlayan bu yazılım ile kolaylıkla raporlama yapabilir, ihtiyaç duyulan verileri sağlayabilirsiniz. SAP Kurumsal Kaynak Planlama dışında Lojistik, İnsan Kaynakları gibi birçok farklı modüle sahiptir. Bu modüller aracılığıyla şirket içerisindeki malzeme yönetimi, satış ve dağıtım, depo yönetimi gibi lojistik işlerini verimli bir şekilde sağlayabilirsiniz. Diğer taraftan personel yönetimi, kişisel zaman yönetimi, kurumsal ödemeler ve ileri iş uygulamaları programlaması gibi modüller aracılığıyla İnsan Kaynakları departmanını daha etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.

 

Sap Danışmanı Ne İş Yapar?

Sap Danışmanları, yazılımı kullanan ya da kullanmak isteyen firmalarla ilgili süreçleri yönetebilen, analizler yapabilen ve hataları saptayabilen kimselerdir. SAP SUPPORT olarak da bilinen bu kişiler aracılığıyla programa henüz sahip olamayan firmaların SAP’ye geçiş sürecini yönetebilir, sağlıklı bir geçiş yapılmasını mümkün kılabilir. Şirket personelleri için eğitim verebilen bu danışmanlar aracılığı ile şirketiniz ve SAP uygulamasını entegre edebilirsiniz. Global standartları göz önünde bulundurarak süreçleri şirketinize adapte etmeye çalışan bu danışmanlar aracılığı ile SAP uygulamasını şirketinize dahil edebilir, etkili sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz. Yalnızca kurulum zamanında değil, uygulama kullanımı sağlanırken de bu danışmanlar ile oluşturacağınız projeler için destek alabilirsiniz. Modülleri değiştirebilir, şirket için uyarlayabilir olan SAP danışmanları süreçleri analiz ederek eksikleri tespit edebilir.

 

Sap Modülleri Nelerdir?

SAP uygulaması içerisinde barındırdığı birçok farklı modül ile işletmenin birçok alanına yardımcı olabilmektedir. Bu modüllerden başta gelenleri ise şu şekildedir:

 

Kurumsal Kaynak Planlama Modülleri(ERP)

1-) Finans(FI): Financial Accounting yani Finansal Muhasebe olarak çevirebileceğimiz bu modül ile birlikte işletmeler muhasebe departmanlarının tüm gereksinimlerini karşılayabilir. Mali tablolardan bağımsız belgelere kadar tüm ticari işlemleri kaydedebilir. Gerçek zamanlı oluşturulan verilere kuruluş içerisinde yetkiye sahip kişiler tarafından ulaşılabilir. Birçok alt bileşenden oluşan bu modül ile Genel Muhasebe, Borç Hesapları, Alacak Hesapları ve Banka Muhasebesi gibi farklı bileşenleri kullanabilirsiniz.

2-) Yatırım Yönetimi (IM): İşletmenizdeki sermaye yatırımı için planlama, yatırım ve finansman süreçlerine destekleyici işlevler sağlayan bu modül ile şirket sermayelerinizi yönetebilirsiniz. Yönetim ve karar alma aşamasında ödenek taleplerini yönetebilir, maliyet muhasebesi ve finansal muhasebenin işlenmesini sağlayabilirsiniz.

3-) Proje Sistemleri (PS): Oluşturmak istediğiniz bir projenin ayrıntılı planlarının yapılmasına ve bu projenin yürütülmesine yardımcı olur. Projelerinizi oluşturduktan sonra tamamlanmasına kadar yönetim desteği verebilir. Özellikle İnşaat, Üretim ve Servis projeleri gibi büyük ve karmaşık projeler için kullanılabilir olan bu modül ile şirket içinde düzenli ve detaylı bir şekilde projeleri yönetebilirsiniz.

4-) Kontrol(CO): SAP’nin sahip olduğu tüm diğer modüllerden beslenerek yönetimsel karar verme kabiliyetini güçlendirmek için yapılmış bir modüldür. Kar/zarar takibi için kullanılan bu modül ile raporlama ve planlamalarınıza yardım edebilirsiniz.

5-) İşletme Denetimi(EC): Tüm görevlerin planlandığı şekilde, yani işletmenin hedeflerine uygun bir biçimde ilerleyip ilerlemediğini kontrol etmeye yarayan modüldür. 

 

Lojistik Modülleri

1-) Malzeme Yönetimi (MM): Lojistik modülleri arasında en çok kullanılanlardan birisi olan SAP MM MODÜLÜ ile şirketinizin malzeme ihtiyacı için planlama, satın alma, stok yönetimi ve faturalandırma süreçlerini yönetebilirsiniz. Satın alma operasyonlarını optimize edebilen bu modül ile etkin ve verimli bir tedarik süreci gerçekleştirebilirsiniz.

2-) Satış ve Dağıtım (SD): Ürünlerinizin satış ve sevkiyat süreçlerini etkili bir şekilde yönetmenizi sağlayan modüldür. Çoklu şirket, dil ve para birimleriyle işlem yapabileceğiniz bu modül ile süreçlerinizi geliştirebilirsiniz.

3-) Depo Yönetimi (WM): Sahip olduğunuz depo ile ilgili mal girişi ve çıkışı gibi temel işlemleri yapabileceğiniz bu modül ile malzemenin depo içerisinde tam olarak nerede olduğunu belirleyebilirsiniz. Depodan çıkarmak istediğiniz malzemeler ile ilgili özel stratejiler oluşturabilir, iş yükü tahminleri yaratabilirsiniz.

  

Diğer modüller

Fabrika Bakımı (PM), Müşteri Hizmetleri (CS), Filo Yönetimi (FM), Kalite Yönetimi (QM), Üretim planlaması (PP), Çevre, Sağlık ve Güvenlik (EH & S).

İnsan Kaynakları modülleri: Organizasyon Yönetimi (İK-OM), Personel Yönetimi (İK-PM), Personel Yönetimi (HR-PA), Personel Geliştirme (İK-PD), Kişisel Zaman Yönetimi (İK-PT), Bordro (HR-PY), Eğitim ve Etkinlik Yönetimi (HR-TE), Öğrenme Çözümleri (HR-LSO), Tazminat (HR-CM), Kurumsal Ödeme (HR-ECM), Yararlar (HR-BN), İstihdam (İK-PB), Kredi (HR-LN), İleri İş Uygulamaları Programlaması (HR-ABAP).

Teknoloji Modülleri: Çapraz Uygulama (CA), Temel Bileşenler (BC veya BASIS), Programlama (ABAP).

 

İletişim Formu
Paylaş:
Facebook
Twitter
LinkedIn