Veeam Backup ile Veri Yedekleme Stratejileri

Yedekleme Stratejileri

İşletmeler için veri, yıllardır önemli bir yere sahip olsa da dijitalleşmeyle birlikte önem sırasında çok daha üst sıralara yerleşti. Tüm iş süreçlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesinde rol oynayan verilerin güvenliği özenle ele alınması gereken bir hal aldı. Siber saldırılar, doğal afetler ve yaşanabilecek diğer felaket senaryoları karşısında yaşanabilecek veri kayıpları, işletmelerin varlıklarını tehdit edebilecek düzeydedir.

Yaşanabilecek veri kayıplarının önlenmesi ve iş süreçlerinin minimum kesinti ile sürdürülebilmesi için işletmeler tarafından veri yedekleme ve felaket kurtarma stratejileri oluşturulur. Saklanan veri ve iş süreçlerine göre oldukça karmaşık bir hal alabilecek yedekleme süreçlerinde Veeam Backup gibi etkinliği kanıtlanmış ve yaygın olarak kullanılan çözümlere başvurmak mantıklı bir karar olacaktır. Gelin, Veeam nedir, yedekleme sürecinizi Veeam ile nasıl yönetebilirsiniz yakından bakalım.

Veeam Backup ile Veri Yedekleme Nedir?

Fotoğraflar ve videolar gibi kişisel verilerinizi yedeklemek istediğiniz bir hafıza kartı veya bulut depolama çözümlerini kullanarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak söz konusu işletmelerin sahip olduğu veriler olduğunda durum çok daha karmaşıktır. Yedeklenmek istenen verilerin boyutu ve farklı türlerde olmasının yanı sıra söz konusu verilerin sürekli olarak değişmesi bu süreci zorlaştırır.

Veeam Backup nedir? Veeam Backup olarak da bilinen Veeam Backup & Replication, veri yedekleme ve kurtarma konusunda kendini kanıtlamış ve yaygın olarak tercih edilen bir çözümdür. Küçük, orta ve büyük fark etmeksizin tüm işletmeler için uygun yedekleme çözümü sunan Veeam ile siber saldırılar, donanım arızaları ve afetler gibi durumlarda yaşayabileceğiniz veri kayıplarının önüne geçebilirsiniz.

Veeam yedekleme yöntemleri oldukça çeşitlidir. Verilerinizi planlı bir şekilde birden fazla lokasyonda saklamanızı sağlayan Veeam, gelişmiş özellikleri sayesinde tüm bunları otomatize bir şekilde gerçekleştirebilir. Sanal ve fiziksel sunucularınızı yedeklemek için kullanabileceğiniz Veeam yedekleme çözümü aynı zamanda uygulama bazlı olarak da yedekleme imkanı tanır. Böylelikle hassas olan verileri yedeklemeye öncelik verme gibi ayarlar ile süreci ihtiyaçlarınıza göre şekillendirebilirsiniz. Tam yedekleme, artımlı yedekleme gibi farklı yöntemler ile verilerinizi ihtiyaç duyduğunuz en verimli şekilde korumaya alabilirsiniz.

Veeam Backup ile Veri Yedeklemenin Süreçleri

Veeam yedekleme ve kurtarma süreçleri için uçtan uca bir çözümdür. Sanal ve fiziksel makinelerin yedeklenmesinde kullanılan Veeam çözümleri aynı zamanda uygulama bazlı yedekleme konusunda da oldukça yeteneklidir. Ancak tüm yeteneklerini verimli bir şekilde sergileyebilmesi için kurulum ve yapılandırma dahil tüm süreçlerin belirlenen yedekleme stratejisini takip ederek dikkatli bir şekilde yürütülmesi gerekir.

Veeam Backup & Replication çözümünün kurulum ve yapılandırma işlemi, yedekleme sürecinde en hassas aşamalardan biridir. Kurulum aşamasında yedeklerinizin saklanacağı konumları belirleyerek işe başlamalısınız. Ardından neleri yedeklemek istediğinizi belirtmelisiniz. Veeam ile fiziksel sunucular, sanal makineler veya sadece belirttiğiniz dosyaların yedeklenmesi için görevler oluşturabilirsiniz.

Yedekleme işlemini dilediğiniz anda manuel olarak başlatabilirsiniz. Ancak yedekleme işleminin unutulması veya herhangi bir nedenden dolayı başlatılamaması sorunlara yol açabilir. Bu nedenle yedekleme işini otomatikleştirmek daha etkili bir yöntemdir. Böylelikle hiçbir müdahaleye gerek olmadan yedekleme işlemi gerçekleştirilebilir. Üstelik Veeam, yedekleme işleminin ardından yedeklenen verileri düzenli olarak kontrol ederek veri bütünlüğünün korunduğundan ve gerektiğinde kurtarma için kullanılabileceklerinden emin olur.

YedeklemeVeeam Backup’ta En Uygun Yedekleme Strateji Nasıl Seçilir?

Veri yedekleme temel olarak sahip olunan verilerin farklı bir konumda depolanmasıdır. Ancak bu süreç sağlam bir strateji oluşturmadan yürütüldüğünde kısa süre içerisinde son derece verimsiz bir hale gelebilir. Üstelik yanlış bir şekilde gerçekleştirilen yedekleme süreci, işletmeniz için geçerli bir veri güvenliği sağlayamaz. Bu nedenle veri yedekleme stratejisi oluşturmanız gerekir.

Bir yedekleme stratejisi oluştururken birçok farklı konu başlığını detaylı bir şekilde ele almalısınız. Hangi verilerin daha değerli olduğu, yedekleme işleminin ne sıklıkla gerçekleştirilmesi gerektiği ve olası bir kurtarma senaryosunun ne şekilde işleyeceği belirlenmelidir.

Kritik Öneme Sahip Verileri Tespit Edin

İşletmeler için sahip olunan tüm veriler değerlidir. Ancak bu verilerin bir kısmı iş süreçlerinin sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi için kritik öneme sahiptir. Sahip olduğunuz verileri önemli ve daha az önemli olarak etiketlemek için kayıplarının telafi edilip edilemeyeceğini değerlendirebilirsiniz. Bir dış kaynaktan alabildiğiniz ve kısa süre içerisinde yeniden toplayabileceğiniz veriler önemli olsalar da hayati öneme sahip değildirler. Ancak müşteri bilgileri, siparişler, stok verileri gibi verileri kısa süre içerisinde yeniden bir araya getirmek oldukça zordur. Üstelik bu verilerin kaybı işletmenize zarar verebilir. Bu nedenle öncelikli olarak yedeklenmeleri gerekir.

Yedekleme Sıklığını Belirleyin

Verilerinizi yedekleme sıklığını, söz konusu verilerin değişme durumuna göre belirlemelisiniz. Örneğin, verileriniz sadece haftada bir kez değişiyorsa sizin için ideal yedekleme sıklığı da haftada bir olacaktır. Ancak sürekli olarak değişen verilere sahipseniz günlük yedekleme sizin için daha uygun olabilir. Tüm verilerinizi tek seferde ve aynı aralıklarla yedeklemek yerine kritik öneme sahip ve sıklıkla değişikliğe uğrayanları daha sık aralıklarla yedeklerken geri kalan verileri ise daha seyrek bir biçimde yedekleme gibi farklı yöntemler uygulayabilirsiniz.

Yedekleme Tercihlerini Kararlaştırın

Yedekleme işlemi belirlenen zaman aralıklarında manuel bir şekilde gerçekleştirilebilir. Ancak bu yöntem insan hatasına oldukça açıktır. Yedekleme işleminin unutulması tüm yedekleme stratejinizi geçersiz kılabilir. Bu nedenle yedekleme işlemini otomatikleştirmek çok daha iyi bir seçenektir.

Yedekleme sürecinde karar verilmesi gereken bir diğer önemli nokta da yedeklerin nerede ve ne kadar süreyle saklanacağıdır. Yedeklerinizi şirket içinde saklayabileceğiniz gibi şirket dışında sunucularda ve bulut ortamında saklayabilirsiniz. Yedekleme sıklığınız, veri boyutu ve seçtiğiniz saklama çözümü neticesinde ortaya çıkan maliyetleri de göz önünde bulundurarak en doğru kararı verebilirsiniz.

Çoğu zaman fidye saldırıları başta olmak üzere bir siber saldırıların yıkıcı etkilerini bertaraf edebilmek için yedekten kurtarma gerçekleştirmek en etkili çözümdür. Ancak söz konusu tehditler, siz farkına varmadan yedeklerinizi de etkilemiş olabilir. Bu nedenle yaygın olarak üç nesil olarak da tanımlanan biçimde son üç yedeğin saklanması tercih edilir. Böylelikle son yedek olumsuz etkilenmiş olsa da daha önceki versiyonlara dönüş mümkün olacaktır.

3-2-1 Kuralını Takip Edin

İşletmelerin ihtiyaçlarını belirleyerek özelleştirilmiş bir yedekleme strateji oluşturmak önemlidir. Yedekleme de yaygın olarak benimsenen 3-2-1 kuralı da strateji oluşturma sürecinde size yardımcı olacaktır. 3-2-1 kuralı ile yedekleme konusunda şunları önerilen uygulamalar şu şekildedir:

  • Verilerin orijinal verinin yanı sıra iki adet kopya olmak üzere toplamda 3 kopya şeklinde saklanması önerilir.
  • Yedeklenen verilerin 2 farklı ortamda depolanması önerilir.
  • Verilerin en az 1 kopyasının şirket dışında bir konumda depolanması önerilir.

Yedekleme ve Kurtarma Planı

Siber saldırılar ve doğal afet gibi durumlar için şirketlerin felaket kurtarma planları hazırlamaları son derece önemlidir. Yedekleme stratejiniz de bu kurtarma planını bir parçasıdır. Karşılaşılan herhangi bir olumsuz durumda, sistemlerin yeniden ayağa kaldırılmasının ardından yedekten kurtarma işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Bu sürecin başarıyla gerçekleştirilebileceğini garanti edebilmek adına belirli senaryolar ile testler gerçekleştirmelisiniz.

Sunduğu ürün ve hizmetler ile işletmelerin teknoloji ihtiyaçlarına yanıt veren Eczacıbaşı Bilişim ile işinizi modernize ederek geleceğe güvenle adım atabilirsiniz. İşletmeniz için değerli verileri korumak için Eczacıbaşı Bilişim tarafından sunulan Veeam Backup ve kapsamlı veri yedekleme hizmetinden destek alabilirsiniz.

 

İletişim Formu
Paylaş:
Facebook
Twitter
LinkedIn