SAP ME, fabrikalardaki üretim operasyonlarını gerçek zamanlı olarak uçtan uca takip etmeyi ve yönetmeyi sağlayan güçlü ve esnek bir üretim çözümüdür. SAP ME, ulusal ve global alanda yer alan işletmelere toplam kalite yönetimi kazandırma imkanı sunan üretim hatları ile entegre ve anlık olarak izlenebilen bir üretim planlama süreci hazırlamaya imkan yaratır. Üretim çözümü, sağlamış olduğu entegrasyon ile pek çok farklı kaynaktan veri toplar ve data sistemlerinin üretim hatları ile entegre olmasını sağlar. Bu sayede kurumlara detaylı bir ürün kaydı oluşturma imkanı sunar. “MES sistemi nedir?” Sorusu kullanıcılar tarafından merak edilen konu başlıkları arasında yer alır. SAP Manufacturing Execution yani SAP Üretim Yönetimi anlamına gelir. Üretim süreçlerinde kurumlara fayda sağlayan çözüm, pek çok farklı sistemin bir arada entegre bir biçimde çalışmasını sağlar. Üretim süreçlerini gerçek zamanlı olarak takip etme imkanı sunan SAP ME, kullanıcıların daha iyi verim alması konusunda da oldukça avantajlıdır.
SAP ME Nedir?
MES açılımı; SAP Manufacturing Execution’dur. Türkçe’ye “Üretim Yönetimi” olarak geçen kavram, günümüzde kurumlara sayısız fayda sağlar. SAP ERP ile entegre olan sistem, elde bulunan ve elde edilen dataları daha kapsamlı bir şekilde incelemeye imkan tanır. Üretim verilerine gerçek zamanlı olarak ulaşım imkanı sunan sistem, kurumların sahada proaktif kararlar alabilmesine önayak olur. Sağlanan gerçek veriler sayesinde makinelerin arıza durumları hakkında bilgi edinme imkanı da bulunur. Önceden tahmin edilebilen makine arızaları ile daha kapsamlı bir plan hazırlanabilir ve olası mali zararlara engel olunabilir. Otomasyon sistemlerine kolay bir şekilde entegre olan sistem, daha rahat ve konforlu çalışma alanı sunar. Farklı teknolojiler ile entegre bir şekilde çalışması, kurumların verilere daha rahat ve kolay ulaşmasına yardımcı olur. “MES ne demek?” sorusuna verilecek en sade cevap ise Üretim Yönetimidir. Üretim yönetimi ile kurumlar, sahada oluşan sorunlara ya da oluşması muhtemel sorunlara karşı daha hızlı tepki verebilir. Bu sayede sorun teşkil edebilecek durumların önüne geçilmesi, sistem sayesinde oldukça kolay ve etkili olur.
SAP ME, MES ve MII Farkları Nelerdir?
SAP ME, Üretim yönetimi anlamına gelir. ME, SAP MII’den farklıdır çünkü; SAP ME tam teşekküllü bir MES paketidir. SAP ME, MII’den farklı olarak geliştirme gerektiren birçok kullanıma hazır özellikle birlikte gelir. Bununla beraber ME kullanan bir kurum, entegrasyon için MII da beraberinde satın alır. ME sistemi, entegrasyon ve sürecin bazı bölümleri için SAP MII’yı da kullanır. SAP ME içinde yer alan MII, sistemin daha net ilerlemesi konusunda etkilidir. Çeşitli üretim endüstrilerinde kullanılan ME, sürecin daha iyi ve doğru ilerlemesine yardımcı olur. Kurumlar SAP’ın daha iyi kullanılması bazı noktalarda çözüme ihtiyaç duyar. SAP danışmanlık hizmetleri, kurumların ihtiyaç duyduğu çözümü sunar. Kurumların adına SAP yönetimi yapan danışmanlar, sürecin daha iyi ve verimli gerçekleşmesi konusunda destek olur. Aynı zamanda doğru kullanılan SAP sistemi, kurumlara mali açıdan ve zaman açısından fayda sağlar. Akıp giden zaman içerisinde zaman yönetimi oldukça önemlidir. Kurumlara zaman yönetimi ve proje yönetimi gibi konularda yardımcı olan danışmanlık hizmetleri, kurumlara yönetim sürecinde avantaj sağlar.
SAP ME Özellikleri Nelerdir?
“MES Nedir?” sorusunu kısaca cevaplandırmak gerekirse; üretim operasyonlarını daha rahat kontrol ve takip etme imkanı sunan üretim çözümüdür. İşlevsel özelliklere sahip olan sistem, gerçek zamanlı olarak veri akışı sağlar. Birbiri ile entegre olarak çalışan sistemler, kurumlara üretim sürecinde yardımcı olur. Kurumsal çözümler arasında SAP Manufacturing Execution, birden fazla kaynaktan topladığı verileri gerçek zamanlı olarak kullanıcıya sunar. SAP ME özellikleri ise kısaca şöyledir;
- Üretimde yer alan süreçlerin anlık olarak takip edilebilmesi,
- SAP ERP ile entegre bir biçimde kapsamlı olarak çalışabilmesi,
- Üretimden gelen verilere anlık erişim sağlaması ile sahada hızlı ve etkili kararlar alınmasına yardımcı olması,
- Otomasyon sistemlere kolaylık entegre olması,
- HANA Database’i ve SAP ME tablolarında yer alan kayıtlara hızlı erişim imkanı sunması,
- Anlık olarak takip edilebilmesi ile üretim sahasında; ürün kalitesinde artışa, makinelerin doğru çalışmasına ve enerji ile kaynak kullanımının optimize edilmesine yardımcı olur.
Kurumlar açısından birçok avantaj getiren çözüm, sunduğu faydalar ile hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmenizi sağlar.
SAP Manufacturing Execution Nasıl Fayda Sağlar?
“Üretim yönetimi nedir? ve faydaları nelerdir?” soruları kullanıcıların sıklıkla sorduğu sorular arasında yer alır. Üretim yönetimi fonksiyonları, kurum içerisinde yer alan tesislerin daha efektif ve doğru çalışmasına yardımcı olur. Sahadan gelen anlık verileri gerçek zamanlı olarak takip etme imkanı sunan sistem, makine arızalanmalarından, süreç yönetimine kadar pek çok konuda fayda sağlar. Endüstri 4.0 standartlarına uygun olarak çalışma imkanı sunan sistem, kurum içerisinde yer alan makinelerin yazılımlar aracılığı ile daha efektif rol almasına yardımcı olur. 3D CAD CAM ile entegre olarak çalışan sistem, kullanıcılara önceden oluşturulmuş sanal modellemeler sunar. Üretim sistemini hızlandırmaya yarayan teknoloj, kurumlara teknik açıdan avantaj sağlar. Sayısız fayda sunan SAP ME, aktif üretim yapan endüstriyel alanlarda sıklıkla tercih edilir. Pek çok farklı endüstriyel alanda kullanılan sistemi, kullanıcıya gerçek zamanlı veri akışı sağlar. Bu sayede alınan kararlar sahada oldukça etkili olur. Olası arızalanma durumları ile ilgili de veri akışı sağlayan sistem hem reaktif hem de proaktif karar alma süreçlerine katkı sağlar. Veri tabanı hizmetleri ile de bu süreci daha rahat ve kolay yönetebilirsiniz. Eczacıbaşı Bilişim tarafından sunulan çözümler ile kurumunuz hedeflediği noktaya daha hızlı ulaşabilir. Aynı zamanda proje ve zaman yönetimi gibi önemli konularda da avantaj elde edebilirsiniz. Sistemin getirdiği avantajlar yalnızca sürece değil, kurum bütçesine de katkı sağlar. Uzun ve orta vadede hedeflenen mali tasarruf, söz konusu SAP sistemleri ile gerçekleşebilir. Kurumsal iş süreçlerine sunduğu faydalar ile dikkat çeken sistemler aracılığıyla üretim süreçlerinde daha rahat ve hızlı bir şekilde aksiyon alabilirsiniz.