Felaket Durumlarına Karşı Veri Yedeklemenin Önemi

Bilgi işlem sistemlerinin kesintisiz olarak çalışması iş sürekliliğinin sağlanması açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Dijitalleşmeyle birlikte iş süreçlerinin hemen hemen tamamında bilgisayar sistemlerinden faydalanılır. Bu sistemlerde yaşanan kısa süreli dahi olsa herhangi bir kesinti tüm iş süreçlerinin aksamasına, veri kaybı yaşamasına, maddi ve manevi kayıpların yaşanmasına yol açabilir.

Gerçekleşen herhangi bir olağanüstü felaket durumu, bilgi işlem sistemlerinin çalışmasında kesintilere neden olabilir. Söz konusu bu felaketler doğal ve insan kaynaklı gerçekleşen durumlar olabilir. Deprem ve sel gibi doğal afetlerin yanı sıra yangınlar, su baskınları, güç kesintileri, insan kaynaklı hatalar ve siber saldırılar bilgi işlem sistemleri için tehdit oluşturan ihtimallere örnek olarak gösterilebilir. İşte bu ihtimallere karşı bilgi işlem sistemlerinin kesintisiz çalışması ve veri kaybının önüne geçilmesi için veri yedekleme süreçlerini de içeren felaket kurtarma senaryoları hazırlanır. Peki felaket kurtarma senaryoları neler? Bu durumlar için nasıl önlemler alabilirsin? Gel birlikte detaylara göz atalım.

Felaket Kurtarma ve Veri Yedekleme


Felaket kurtarma (disaster recovery) bilgi işlem sistemlerinin kesintisiz olarak çalışmasının anahtarıdır. Bilgisayar sistemleri ve altyapıları kesintisiz çalışabilmek için tasarlansa da olağanüstü durumların gerçekleşme ihtimali her zaman bulunur. Bilgi işlem sistemleri fiziki olarak ne kadar güvenli bir lokasyonda konumlandırılırsa da sel, deprem, yangın, elektrik kesintileri, toprak kayması, savaşlar, siber saldırılar gibi onlarca farklı tehditle de karşı karşıya kalabilir.

Felaket durumlarıyla ne zaman karşılaşılacağı tam olarak bilmek mümkün olmasa da olası her senaryoya karşı hazırlıklı olarak bilgi işlem sistemlerinin minimum kesinti ile çalışması sağlanabilir. Bu sebeple felaket kurtarma hizmetleri ve veri yedekleme ile olası felaket durumlarında bilgi işlem sistemlerinin en kısa sürede yeniden çalışır hale gelmesi için çalışmalar yürütülür. 

Saklanan verilerin büyük bir kısmı şirketler için hayati öneme sahiptir. İş süreçlerinin aksaması belirli seviyelerde tolere edilebilir. Ancak yaşanan veri kayıpları şirketler için telafisi mümkün olmayan durumlar yaratabilir. Bu sebeple verilerin yedeklenmesi felaket durumlarının en az kayıpla atlatılması için önemlidir. 

Veri yedekleme, olası felaket senaryolarının telafi edilmesi için verilerin farklı bir konumda, düzenli aralıklarla yedeklenmesi işlemidir. Böylelikle gerçekleşen herhangi bir felaket durumunda farklı lokasyondaki sunucularda saklanan veriler korunduğu gibi kısa süre içerisinde yeniden kullanılabilir hale getirilir. Veri yedekleme çalışmaları ile aynı zamanda veri güvenliği nasıl sağlanır sorusuna da büyük ölçüde yanıt verilir. Verilerin güvenli bir şekilde yetkisiz kişilerin erişiminden korunarak yedeklenmesi, veri güvenliğin temelini oluşturan çalışmalardandır.

Veri Yedekleme Neden Önemlidir?

Veri yedekleme, şirketlerin ölçeği ne olursa olsun önemli ve kesinlikle gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir. Gerçekleşen bir doğal afet, cihaz arızası veya siber saldırı gibi durumlarda sahip olunan verilerin yedeğin bulunması şirketleri güç durumda kalmaktan kurtarabilir. Karşılaşılan fidye yazılımı veya verilerine erişimi engelleyen benzeri bir siber saldırıya karşı veri kaybının önlenmesini sağlar.

Karşılaşılan felaket durumlarında en yakın zamanlı yedeğe geçilerek bilgi işlem sistemleri yeniden çalışır hale getirilebilir. Siber saldırılara karşı hazırlanan kurtarma planları ise sistemlerin çalışır hale getirilmesinin yanı sıra veri yedeklerinin doğrulanmasını da içerir.

Veri yedeklemenin bir diğer önemi de devletler tarafından veri depolama üzerine oluşturulmuş yasal düzenlemelere uyumluluk elde edilmesini sağlamaktır. Günümüzde Amerika, Avrupa ülkeleri ve ülkemizde dahil olmak üzere hemen hemen tüm ülkeler verilerin saklanması ve işlenmesi üzerine çeşitli yasal düzenlemelere sahiptir. Kişisel verilerin saklanması ve işlenmesi gibi tüm sektörleri ilgilendiren düzenlemelerin yanı sıra özellikle finans sektöründe faaliyet gösteren şirketler için daha detaylı düzenlemeler mevcuttur.

Bilgi işlem altyapıları hem kullanıcıları hem de işletmeleri koruma amacıyla oluşturulan bu yasal düzenlemelere uyumlu hale getirmelidir. Oluşturulan veri yedekleme ve kurtarma senaryolarında bu yasal düzenlemelere uyumlu bir şekilde hareket edilmelidir. Böylelikle gerçekleşen olağanüstü durumların ardından ortaya çıkabilecek yasal yaptırımların önüne geçilebilir.

Felaket Kurtarma ve Veri Yedekleme Hizmetleri


Eczacıbaşı Bilişim her ölçekten işletmenin veri güvenliği sağlaması ve iş süreçlerini kesintisiz bir şekilde gerçekleştirmeleri için felaket kurtarma ve veri yedekleme hizmetleri sunar. Felaket kurtarma hizmetleri ile işletmelerin karşılaşabileceği sel ve deprem başta olmak üzere olağanüstü durumlarda sistemlerinin etkin bir şekilde çalışır halde tutulmasını garanti eden ortam sunar. Felaket senaryolarında yaşanabilecek kesintilerde ise bilgi işlem sistemlerinin en kısa sürede ve en az kayıpla yeniden çalışır hale getirilmesini sağlar.

Sunduğu veri yedekleme hizmetleriyle öne çıkan Eczacıbaşı Bilişim doğal afetler, insan kaynaklı hatalar ve siber saldırılar sonucu veri kaybının önlenmesine yardımcı olur. Cascade SAN yapısına sahip ağ ortamındaki disk ünitelerinde verileri saklarken disk performansını ve kullanımını ise anlık olarak takip edilir. Verilerin yedeklenmesi sürecinde ISO 9001 standartları ile belirlenmiş olan ”Altyapı Hizmetleri Yedekleme Geri Dönüş ve Saklama Talimatı” ile uyumlu olacak şekilde hareket edilir. Aynı zamanda yedekleme medyaları veri merkezinde bulunan yangına karşı güvenli kasalarda saklanır. Müşteriler dilerlerse verilerinin bir yedeğinin de farklı bir lokasyonda depolanmasını tercih edebilir.

Veri ve altyapı servisleri, güvenlik uygulamaları ve kurumsal çözümler ile Eczacıbaşı Bilişim, alanlarında uzman ekipleri ile şirketlerin bilişim ihtiyaçlarına yanıt verir. Sen de Eczacıbaşı Bilişim’in sunduğu çözümlere göz atarak ihtiyaçlarına uygun hizmetlerden yararlanabilirsin.

 

İletişim Formu
Paylaş:
Facebook
Twitter
LinkedIn