20.yy’ın başında yaşanan sanayi devriminden beri endüstriyel üretimde birçok gelişme yaşanmıştır. Bu süreçte teknoloji ve inovasyonla birlikte sanayi üretiminde de önemli değişiklikler ortaya çıkmıştır. Endüstride yararlanılan en yeni teknoloji ise endüstri 4.0 olarak karşımıza çıkar.
Sanayide her geçen gün üretim artarak devam eder. Endüstriyel üretimle mal ve hizmetler artmakla birlikte imalatın hem kaynaklar hem de doğal çevre üzerinde önemli etkileri vardır. Bu nedenle, endüstriyel üretimin sürdürülebilir temellere dayanması önemlidir.
Sanayi sektöründe gelişen teknoloji ile birlikte endüstri 4.0 gibi yenilikler sürdürülebilir faaliyetler yapılmasını kolaylaştırır. Endüstri 4.0 ile sanayide otomasyona dayalı akıllı fabrika çözümlerinden yararlanılır, böylece üretim sırasında tüketilen enerji ve kaynak kullanımı azaltılır. Peki endüstri 4.0 nedir? Endüstri 4.0 teknolojileri nelerdir? Endüstri 4.0’ın sürdürülebilirlik açısından hangi avantajları sağlar? İşte endüstri 4.0 hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar!
Endüstri 4.0 Nedir?
Endüstri 4.0 akıllı fabrika çözümleri, nesnelerin interneti, bulut sistemleri gibi yeni nesil teknolojiler kullanarak sanayi üretimini daha verimli hale getirmeyi hedefleyen 4. Sanayi Devrimi dönemini ifade eder. Bu teknolojinin sağladığı en önemli yenilik ise sanayide insan gücünü azaltarak üretimde bilişim teknolojilerinden yararlanmasıdır. Endüstri 4.0 ile geleneksel süreçlerde insan eliyle yapılan işlemlerin makine öğrenimi ile otomasyona dayalı gerçekleştirilmesi hedeflenir.
Endüstri 4.0 Teknolojileri Nelerdir?
Sanayi sektöründe önemli yenilikler meydana getiren endüstri 4.0 yeni nesil bilişim teknolojilerini temel alır. Akıllı fabrika çözümleri, bulut teknolojisi, nesnelerin interneti, makine öğrenimi, yapay zeka, robotik otomasyon, büyük veri (big data) endüstri 4.0 kapsamında yararlanılan teknolojilerdir.
Akıllı Fabrika Çözümleri
Akıllı fabrika çözümleri endüstriyel üretimde gerçekleştirilen tüm süreçlerin otomasyona dayalı olarak gerçekleştirilmesidir. Akıllı fabrika ile daha az insan gücüne ihtiyaç duymak hedeflenir. Makineler ve nesnelerin interneti aracılığıyla sağlanan otomasyon ile üretim sürekli, devamlı hale getirilir. Otomasyona dayalı üretim gerçekleştirildiğinden fazla kaynak ve enerji kullanımı azaltılır. Maliyet ve zamandan tasarruf sağlanır. Üretim kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilirken imalatta yapılan iş aksaklıkları, hatalar minimize edilir.
Bulut Teknolojisi
Bulut teknolojisi endüstriyel faaliyet gösteren işletmelerin verilerini saklaması için kullanılan bir depolama sistemidir. Üretim, insan kaynakları, maliye, lojistik gibi işletmelere ait yüksek kapasiteli tüm veriler bulut teknolojisinde depolanarak yedeklenir. Böylece olası siber saldırılarda veri kaybı önlenir. Bilgi işlem altyapısındaki bilgiler kaydedilerek verilerin işleme ve analizi kolaylaşır.
Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin interneti endüstriyel üretimde kullanılan ekipman, makine ve cihazların Wi-Fi, bluetooth gibi ağ bağlantıları üzerinden veri kaydetmesi, depolaması, analizi ve aktarımı için iletişim halinde olmasıdır. Çeşitli sensörler ve kameralar aracılığıyla izleme yapan cihazlar uzaktan kontrol edilebilir, sisteme her yerden kolaylıkla erişilebilir.
Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka
İnsanların gerçekleştirdiği birtakım öğrenme, düşünme yetilerinin yapay zeka aracılığıyla makinelere kazandırılmasıdır. Böylece üretimde geleneksel süreçlerle gerçekleştirilen birçok işlem makineler aracılığıyla yapılarak imalatta otomasyon ve süreklilik sağlanır.
Büyük Veri (Big Data)
Big Data yüksek kapasiteli veriyi işleme, analiz etme, raporlamayı sağlar. Üretim sürecini tahmine göre değil kayıtlı verilere göre değerlendirerek kaynak ve ihtiyaç tahmini yapmaya imkan tanır. Böylece gerektiğinden daha fazla kaynak kullanımı ve yatırımlardan tasarruf yapılır. Verilere dayalı kararlar ve yönetimle üretim sürecinde optimizasyon sağlanır.
Robotik Otomasyon
Robotik otomasyon endüstriyel üretimde makine ve robotların kullanılmasını ifade eder. İnsan gücüne ihtiyaç duyulan birçok işlemde makine ve robotlardan yararlanılarak üretim sürecinin daha hızlı ve kolay olması sağlanır. İşletme içerisindeki çalışan potansiyeli ise daha verimli alanlarda değerlendirilir.
Endüstri 4.0’ın Kullanım Alanları
Endüstri 4.0 sanayinin yanı sıra iş hayatında farklı sektörlerde de kullanılır. Endüstri 4.0’dan en fazla yararlanılan iş kolları şu şekildedir:
- Enerji ve kaynak yönetimi: Endüstri 4.0 kapsamında yeni nesil teknolojilerden yararlanılarak sürdürülebilir adımlar atılabilir. Veri analizi ile kaynak kullanımını tahmin edilebilir, otomasyon ile enerji tüketim azaltılabilir.
- Sağlık ve tıp: Endüstri 4.0’da yararlanılan teknolojilerden robotik otomasyon, nesnelerin interneti, makine öğrenimi ve yapay zekadan sağlık sektöründe sıklıkla yararlanılır.
- Lojistik ve taşımacılık: Günümüzün öne çıkan iş kollarından biri olan taşımacılık sektöründe verilerin hazırlanması, düzenlenmesi, kaydedilmesi, depolanması, araç izleme gibi işlemlerde bulut sistemleri, big data, nesnelerin interneti gibi endüstri 4.0 teknolojilerinden faydalanılır.
- Pazarlama: E-ticaret sektörü günden güne büyüyen bir hacme sahiptir. E-ticaretle uğraşan işletmelerde envanter yönetimi, müşteri memnuniyetini sağlamak için dijital dönüşüm, yapay zeka, sanal asistan gibi endüstri 4.0’ın yeniliklerinden yararlanılır.
- Tarım ve gıda: Hava tahminleri, toprağın durumunu izleme, bitkilerin ekim zamanına karar verme gibi işlemlerde endüstri 4.0’ın önemli bir parçası olan nesnelerin interneti, akıllı hasat sistemleri, otomasyon teknolojileri kullanılır.
- Finans: Bankacılık endüstri 4.0’dan en fazla yararlanılan sektörlerden biridir. Bankalarda verilerin işlenmesi, yedeklenmesi ve bilgi işlem altyapının korunması için bulut tabanlı sistemler, big data teknolojileri kullanılır.
Sürdürülebilirlikte Endüstri 4.0’ın Avantajları
Farklı sektörlerde üretim ve hizmetlerin devamlılığının sağlanması, işlemlerin geleneksel süreçlere göre kolay, hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi, kaynaklarla enerjinin etkin kullanılmasında Endüstri 4.0’ın önemli payı vardır. İşletmelerin üretim süreçlerine Endüstri 4.0’ın sağladığı teknolojilerin entegre edilmesiyle insan gücüne ihtiyaç duyularak yapılan birçok işlem otomasyon ile pratik bir şekilde yapılır. Ayrıca, piyasa rekabetinde işletme kaynak, enerji, zaman ve maliyetten tasarruf sağlayarak rakiplerinin bir adım önüne geçebilir.
Türkiye’nin önde gelen teknoloji sağlayıcılarından biri olan Eczacıbaşı Bilişim endüstri 4.0 teknolojilerini hizmetinize sunar. Eczacıbaşı Bilişim’in sağladığı yeni nesil teknolojilerle işletmen için destek alabilir, piyasa rekabetinde firmanızı bir adım ileriye taşıyabilirsin. Robotik otomasyon, bulut sistemleri gibi konularda Eczacıbaşı Bilişim’den danışmanlık hizmetleri alabilirsin.