Yenilikçi teknolojiler günlük hayatta ve iş yaşamında birçok işlemin kolay, hızlı ve pratik bir şekilde yapılmasını sağlar. İnovasyonla birlikte hayatımıza giren yeni nesil teknolojilerden hayatın her noktasında yararlanmak mümkündür. Nesnelerin interneti, yapay zeka, robotik otomasyon, bulut sistemleri gibi birçok yenilikçi teknoloji finans, endüstri, pazarlama, lojistik, tarım, gıda, tıp gibi farklı sektörlerde kullanılır. Peki yenilikçi teknoloji nedir? Yenilikçi teknolojiler nelerdir? Yenilikçi teknolojiler işletmelere hangi avantajları sağlar? Yenilikçi teknolojiler hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için buyrun yazımıza!
Yenilikçi Teknoloji Nedir?
Yenilikçi teknoloji inovasyondan yararlanarak yeni bir değer ortaya çıkaran, var olandan farklı olarak alternatif çözümler sunan yöntem, ürün ve hizmetlerin üretilmesi, geliştirilmesidir. Geleneksel olarak gerçekleştirilen birçok işlemin daha kolay yapılmasına imkan tanır. İnovasyondan yararlanarak üretildiği için hem insan yaşamında hem de iş hayatında önemli yenilikler sağlar.
Yenilikçi Teknolojiler Nelerdir?
Nesnelerin interneti, yapay zeka ve makine öğrenimi, sanal gerçeklik, 5G bağlantısı, kuantum bilgisayarlar, bulut teknolojileri, big data (büyük veri), robotik otomasyon, edge bilişim, endüstri 4.0, akıllı ev ve fabrika çözümleri, beyin ve bilgisayar arayüzü, giyilebilir teknoloji günümüzde yararlanılan yenilikçi teknolojilerdir.
Nesnelerin İnterneti
Nesnelerin interneti sensör ve kameralar yardımıyla uzaktan izleme yapan cihazların ağ bağlantıları üzerinden iletişim halinde olması şeklinde ifade edilebilir. Sensör ve kameralar 7/24 izleme yaparak otomatik olarak verileri kayıt altına alır, yedekler, depolar. Nesnelerin internetinde cihazlar arasından veri akışı gerçekleştirilebilir. Ayrıca, ağ bağlantılar üzerinden iletişim sağlandığından sisteme her yerden erişim ve uzaktan kontrol mümkündür.
Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi
Yapay zeka ve Al tabanlı uygulamalar endüstri, finans, eğitim, sağlık, bilişim, iletişim gibi birçok alanda kullanılır. Yapay zeka; öğrenme, düşünme gibi insana özgü yetilerin makineler ve uygulamalara kazandırılmasını amaçlayan bir teknolojidir. Yapay zeka destekli makine, cihazlar ve robotlar yazılımlarla kodlanarak birçok işlemi otomatik olarak gerçekleştirir.
Sanal Gerçeklik
Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik bilgisayar teknolojisi kullanılarak hazırlanan bir yazılım ile simulasyon oluşturulmasıdır. Sanal gerçeklikte gözlükler kullanılarak simulasyon ortamı görüntülenir. Özellikle medya sektöründe yaygın olarak kullanılır. Artırılmış gerçeklik ise gerçek hayattan çekilen görüntü ve videoların bilgisayar, akıllı cep telefonları aracılığıyla değiştirilmesi, obje yüklenmesi, iyileştirilmesi olarak ifade edilebilir. Artırılmış gerçeklikte sanal gerçeklik gibi ekstra gözlük gibi ekipman kullanımı gerekmez. Turizm, pazarlama, endüstriyel tasarım, mimari alanlarında artırılmış gerçeklik sıklıkla kullanılır.
5G ve 6G Teknolojisi
İnternet hızının yükseltilmesi, erişim sorunlarının çözülmesi için uygulanan ağ bağlantı altyapısıdır. Nesnelerin interneti, akıllı şehirler için önemli yenilikler sağlaması beklenen 5G ve 6G teknolojisiyle gelecek yıllarda yüksek kapasiteli internet kullanımı mümkün olabilir.
Kuantum Bilgisayarlar
Bilgisayar sistemlerinde kuantum mekaniğinden yararlanarak üretilen teknolojidir. Standart bilgisayarlara göre daha hızlı, yenilikçi özelliklere sahip sistemler olarak öne çıkar. Kimya, bilişim, yapay zeka ve matematik alanında önemli yenilikler meydana getirebilir.
Bulut Teknolojileri
Bilgi işlem verilerinin yedeklenmesi ve depolanması için kullanılan sistemlerdir. Özellikle yüksek kapasite gerektiren yüklü dosyaların saklanması için tercih edilir. Siber saldırılarda veri kaybını önlemek, bilgilerin güvenliğini sağlamak için oldukça kullanışlı bir teknolojidir.
Big Data (Büyük Veri)
Yazılım, istatistik, matematik ve programlama dili kullanılarak büyük veri setlerinin hızlı ve nesnel analizi için yararlanılan bir sistemdir. Sağlık, lojistik, pazarlama, finans alanında kullanılır.
Robotik Otomasyon
Robotik otomasyon insan gücüne dayalı olarak gerçekleştirilen eylemlerin makineler, robotlar aracılığıyla otomatik olarak gerçekleştirilmesini sağlayan bir teknolojidir. Özellikle endüstriyel üretimde, sağlık ve lojistik alanlarında sıklıkla tercih edilir.
Edge Bilişim (Uç Bilgi İşlemi)
Bulut kaynakları ya da uzaktaki veri merkezleri yerine işletmelere ait bilgi işlem kayıtlarının kaynağa yakın noktada saklanması, analiz edilmesini sağlayan sistemdir. Böylece internette bilgilerin kat ettiği mesafe kısaltılarak verilerin işlenmesi ve erişimi kolaylaşır, zamandan tasarruf sağlanır.
Endüstri 4.0
İnovasyon ve otomasyondan yararlanarak endüstriyel üretimde yenilikçi teknolojilerin kullanıldığı 4. sanayi devrimi dönemidir. Sanayi sektöründe yenilikçi teknolojilerden yararlanarak süreç optimizasyonu, hızlı ve kolay üretim sağlayan bir sistemdir.
Akıllı Ev ve Fabrika Çözümleri
Erişim gaz, yangın algılama sistemleri, akıllı kamera ve sensörler kullanılarak fabrika ile binaların güvende tutulması, kaynaklardan tasarruf yapılmasını sağlayan çözümlerdir. Akıllı fabrika çözümlerinde üretim süreci otomasyon teknolojileri ile kontrol edilerek kaynaklardan, enerjiden tasarruf ve verimlilik sağlanır.
Beyin ve Bilgisayar Arayüzü
Beyin ve bilgisayar arayüzünün geleceğin önemli yeniliklerinden biri olacağı düşünülür. Bu sistem ile bilgisayarları manuel olarak kullanmak yerine beyin sinyalleri ile kontrol etmek mümkün olabilir.
Giyilebilir Teknoloji
Giyilebilir teknoloji özellikle sağlık alanında hastalıkların teşhisi için kullanılan bir teknolojidir. Bireylere entegre edilen ölçüm aletleriyle hastaların sağlık takibini yapmayı hedefler. Akıllı sensörler aracılığıyla sağlık verilerinin kayıt altına alınması ve analiziyle birlikte hastalıkların tespit edilmesine imkan tanır.
Yenilikçi Teknolojilerin Avantajları
Yenilikçi teknolojilerin insan yaşamında ve iş hayatında kullanılması hem işletmelere hem bireylere birtakım avantajlar sağlar. Yenilikçi teknolojilerle birlikte işletmelerde insan gücüne duyulan ihtiyaç azalır. İnsan kaynakları işletmelerde daha stratejik alanlara kaydırılır. İşletmelerde otomasyon teknolojilerinden yararlanılarak üretim hızlandırılır, zaman verimli kullanılır. Veri analizi ve tahmini sayesinde kaynak, enerji tasarrufu gerçekleştirilir.
İşletmene yenilikçi teknolojileri entegre etmek için Eczacıbaşı Bilişim danışmanlığı ve hizmetlerinden faydalanabilirsin. Türkiye’nin öncü teknoloji sağlayıcılarından biri olan Eczacıbaşı Bilişim ileri düzey yazılım çözümleriyle yenilikçi teknolojilerden faydalanma sürecinde işletmene kapsamlı destek sağlayabilir. Piyasa rekabetinde işletmeni ileri taşımak için Eczacıbaşı Bilişim’in hizmetlerinden yararlanabilirsin.