Low-Code Ve No-Code Nedir?

Low code ve No Code Nedir?

Geleneksel yazılım geliştirmeye güçlü birer alternatif olan low-code ve no-code geliştirme kavramları son yıllarda bir hayli popüler hale geldi. Geniş kitleler tarafından benimsenmesi ve teknoloji alanındaki gelişmelerin de bu yönde gerçekleşmesi sebebiyle bu kavramların önümüzdeki yıllarda da teknoloji alanında büyük bir öneme sahip olacağına kesin gözüyle bakılabilir.

Özellikle kurumsal müşterilerin kullanması amacıyla geliştirilen teknoloji çözümlerinde bu iki kavram ile daha önce mutlaka karşılaşmışsındır. Low-code ve no-code geliştirme kavramları olabilecek en az oranda veya hiç kod yazmadan uygulama geliştirmeyi ifade eder. Kişiler veya şirketler low-code ve no-code uygulama geliştirme platformlarını kullanarak kendi ihtiyaçlarına en iyi şekilde yanıt veren yazılımı geliştirip kullanmaya başlayabilir. Sadece bu yönüyle bile tercih sebebi olan low-code ve no-code geliştirmeyi gel daha detaylı bir şekilde ele alalım.

Low-Code Geliştirme Nedir?Low Code Nedir

Low-code geliştirme için Türkçede düşük kod veya az kodlu geliştirme gibi karşılıklar da kullanılır. Low-code yazılım geliştirme olabilecek en az şekilde kod yazarak yazılım geliştirmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır. Geleneksel yazılım geliştirme süreçleri sonucu ortaya çıkan ürün ihtiyaçlarını tam olarak karşılasa da uzun sürer, teknik bilgi sahibi iş gücüne ihtiyaç duyulur ve dolayısıyla da oldukça maliyetlidir.

Low-code geliştirme ise yazılım geliştirmeyi çok daha hızlı ve pratik hale getirmeyi amaçlar. Low-code geliştirme platformları, bir uygulamayı hayata geçirmek için ihtiyaç duyulabilecek tüm gereksinimleri sağlar. Kullanıcılara ise platformun sunduğu bu araçları kullanarak kendi ihtiyaçlarına en uygun çözümü geliştirmek kalır. Platform tarafından sunulan araçlarla birlikte uygulama geliştiricilerin çok az da olsa kod yazması gerekebilir. Ancak kod yazmak aynı zamanda ortaya çıkan ürünün olabilecek en iyi şekilde özelleştirilmesine katkı sağlar.

Low-Code Geliştirmenin AvantajlarıLow Code Avantajları

Low-code geliştirmenin giderek artan popülerliğinin ardında sağladığı avantajlar yer alır. Yazılımcılar ve yazılım geliştirme yetkinliği giriş seviyesinde olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen low-code geliştirmenin avantajları ise şunlardır:

  • Low-code geliştirmenin en büyük avantajı hiç şüphesiz hızlı bir şekilde yazılım geliştirmeyi sağlamasıdır.
  • Minimal düzeyde kodlama bilgisi ile gelişmiş uygulamalar hayata geçirebilirsin.
  • Yazılımların hızlı bir şekilde geliştirilip kullanılmaya başlanması, şirketlerin yeni teknolojileri hızlı bir şekilde mevcut süreçlerine entegre etmesine yardımcı olur. Böylelikle iş süreçlerinde verimlilik artışı elde edilebilir.
  • Birçok farklı açıdan maliyet tasarrufu sağlar. Çok daha küçük yazılım geliştirme ekibi ile uygulama geliştirme süreci yönetilebilir. Aynı zamanda ihtiyaç duyulan yazılımlar hızlı bir şekilde kullanıma alınarak da tasarrufa başlanır.
  • Müşterilere en iyi deneyimi sunma konusunda katkı sağlayacak en iyi uygulamaların geliştirilmesine yardımcı olur.
  • Sadece yazılımcılar değil, geliştirilen uygulamayı kullanacak birimler de yazılım geliştirme sürecine daha etkin bir şekilde dahil olabilir.

No-Code Geliştirme Nedir?No Code Nedir

Bir başka popüler uygulama geliştirme yaklaşımı da no-code geliştirmedir. Özellikle şirketlerin dijital dönüşüm süreçlerinde önemli bir yer edinen no-code geliştirme, herhangi bir kod yazmaya gerek kalmadan yazılım geliştirmeni sağlar. Dilimizde kodsuz geliştirme olarak da anılan no-code geliştirme ile basit sürükle-bırak işlemleriyle uygulama geliştirmek mümkün hale gelir.

No-code yazılım geliştirme için herhangi bir programlama bilgisine sahip olman gerekmez. Herkesin kullanabileceği basitlik seviyesinde tasarlanan no-code platformları aracılığı ile ihtiyaç duyulan yazılım çözümleri hayata geçirilebilir. Kurumsal kullanımda her departman no-code araçlar ile kendi ihtiyaçlarına yönelik yazılım çözümünü geliştirilebilir veya kullanmakta olduğu yazılımları no-code geliştirme ile yeniden şekillendirebilir.

No-Code Geliştirmenin AvantajlarıNo Code Avantajları

Hiçbir programlama dili bilmeden yazılım geliştirme fikri no-code geliştirme platformları ile her geçen gün çok daha başarılı bir hal alıyor. No-code geliştirme araçlarının yetenekleri artarken sağladıkları avantajlar sayesinde daha geniş kitleler tarafından kabul görüyorlar. No-code geliştirmenin sağladığı başlıca avantajlar şunlardır:

  • No-code geliştirme için herhangi bir kodlama bilgisine gerek yoktur. Bu nedenle herkes doğrudan uygulama geliştirmeye başlayabilir.
  • Son derece pratik ve kolay bir yöntemdir. Hızlı bir şekilde ihtiyaçlara yönelik yazılımlar geliştirebilirsin.
  • Hem teknik bilgiye ihtiyaç olmaması hem de kısa sürede yazılım geliştirilmesi sebebiyle oldukça düşük maliyetlere sahiptir.
  • Şirketlerde yazılım kullanacak olan ekip doğrudan kendi uygulamalarını geliştirebilir.
  • Güncelleme ve bakım süreçleri de en az geliştirme süreci kadar kolaydır. Yaşanan değişikliklere göre hızlı bir şekilde uyum sağlanabilir.

Low-Code ve No-Code Geliştirme Arasındaki Farklar

Low-code ve no-code geliştirme genellikle bir arada kullanılır ve çoğunlukla da biribirlerine karıştırılırlar. Aslında farklı geliştirme biçimlerini ifade etseler de aralarında oldukça fazla ortak nokta bulunması da bu karışıklığın yaşanmasının nedenlerinden biridir. Gel, low-code ve no-code geliştirme arasındaki farklara beraber göz atalım.

  • No-code herhangi bir yazılım geliştirme bilgisi ve deneyimi olmayanların sürükle-bırak mantığı ile yazılım geliştirmeni sağlar. Low-code geliştirmede ise az da olsa kodlama bilgisine ve yazılım geliştirme mantığına hakim olman gerekir.
  • No-code herkesin kendi ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli yazılımlar geliştirmesini sağlar. Low-code ise yazılımcıların ve IT birimlerinin hızlı ve kolay bir şekilde yazılım geliştirmesini sağlamak için tercih edilir.
  • No-code geliştirme şirket içerisindeki her bir departmanın kendi yazılım çözümlerini geliştirmesini sağlar. Low-code geliştirmede ise süreç yazılımcılar ve ilgili birimlerin yüksek iş birliği ile gerçekleştirilir.
  • No-code geliştirme platformları her ne kadar gelişmiş olsa da low-code geliştirme ile çok daha karmaşık, özelleştirilmiş ve ileri seviye uygulamalar geliştirmen mümkündür.

Eczacıbaşı Bilişim, sunduğu ürün ve hizmetler ile şirketlerin bilgi teknolojileri alanındaki ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretir. Uzman kadrosu ile kurumsal çözümler, veri ve altyapı servisleri, güvenlik hizmetleri, veri analitiği ve donanım alanında sunduğu hizmetler ile şirketlerin dijital dönüşümüne destek olurken en güncel teknolojiler ile geleceğe hazırlanmalarını sağlar. Sen de hemen Eczacıbaşı Bilişim ile iletişime geçerek işini geleceğe taşımana yardımcı olacak teknoloji çözümleri hakkında bilgi alabilirsin.

 

İletişim Formu
Paylaş:
Facebook
Twitter
LinkedIn