Felaket Kurtarma (Disaster Recovery) Nedir?

Felaket Kurtarma (Disaster Recovery)

Kurumsal şirketler ve kuruluşların iş sürekliliğini tehdit eden felaketlere karşı geliştirilmiş sisteme verilen isimdir. Disaster Recovery, yani Türkçesiyle Felaket Kurtarma, insan hatası ya da doğal oluşan bir felaket durumunda şirkette var olan sistemi tekrar eski haline getirmektedir. Fiziksel ve sanal sunucuların, depolama cihazlarının, ağ altyapılarının analiz edilmesiyle başlayan bu kurtarma işlemi ile şirketin uzun süreli kayıplarının önüne geçilebilir. Her zaman gerekli olan bu sistem ile büyük kuruluşların verileri uzun süre koruma altına alınır ve sistemler kesintisiz olarak çalışmaya devam eder. Güvenlik zafiyetlerinden etkilenmeden, kurumlar için operasyonel veri kaybı olmadan çalışabilir.

 

Disaster Recovery Ne Demek?

Türkçe karşılığı Felaket Kurtarma anlamına gelmektedir. Disaster Recovery Nedir? sorusuna ise verilebilecek en iyi cevap şudur: Bu uygulama ile deprem, sel ve yangın gibi doğal felaketlerde ya da insan tarafından yapılan ve acil durum teşkil ettirebilecek durumlarda iş sürekliliğini garantileyen bir sistemdir. Bilgi işlem sistemlerini bu felaketler gerçekleşirken en kısa sürede çalıştırır ve kayıpları en düşük seviyede tutabilir. Bu sistem ile Data Center merkezlerinde güvence altına alınan şirket verilerini herhangi bir kayıp yaşanmasının önüne geçebilir. Bu oluşturulan merkezlere Felaket Kurtarma merkezleri de denir. Sistemin asıl amacı verileri yedeklemek değildir, farklı bir konumda verileri koruyabilmektir.

 

Logshipping Nedir?

Logshipping, veritabanı bazında bir ana sunucudan başka bir sunucuya verileri transfer etme uygulamasıdır. Minimum 2 farklı server üzerinde gerçekleşen bu sistem ile ana sunucudan, yedek sunucuya veri aktarımı yapılabilir. Farklı sunucularda bulunan verileri transfer ettikten sonra depolayabilir, daha sonra kullanabilirsiniz. Bu işlem ise şöyle gerçekleşmektedir:

  1. Ana Server’da bulunan veri merkezinden alınan veriler yeni bir dosya yaratılarak bu noktaya kopyalanır. Bu kopya 2.server tarafına da paylaşılmaktadır.
  2. Bu veriler 2.serverda bulunan veri merkezi tarafından açılan başka bir dosyaya aktarılır.
  3. Server tarafından açılan yeni dosyadan, veriler 2.veri merkezine depolanır.

Bu şekilde tamamlanan sürece istenirse bir de gözetleme sunucusu kurulabilir.

 

Cluster Nedir?

Cluster, Türkçe karşılığı ile küme anlamına gelmektedir. Bu sistem belirli konfigürasyonlar ile bir araya getirilmiş birden fazla sunucu ve veri merkezinin birleştirilmesiyle oluşan topluluktur. Bu küme aynı görevi yerine getirmek için oluşturulabilir ya da yedekli çalışan kümeler olabilir. Bu küme ile var olan tekli sunuculara göre daha fazla güvenilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlanabilir. Kümeler, tek bir sunucunun veya veri merkezinin performans ve kullanılabilirliğini artırmak için dağıtılırken tipik olarak benzer hız veya kullanılabilirlikteki tekli sunucu veya veri merkezinden çok daha uygun maliyetli olabilirler.

 

Cluster Yapıların Avantajları Nedir?

Sistemlerin performansı artacağından donanımsal ve yazılımsal hataları hızla algılayabilir ve sorunu çözmek adına iş yükünü farklı bir veri merkezine kaydırabilir. Bu özellik ile kritik hatalarda hızla işleme devam edilebilir, sıkıntılar giderilecektir.

Uzun veya kısa süreli güncelleme ya da bakım çalışmalarında sistemleriniz kolaylıkla farklı bir sunucuya taşınabilir ve hizmetlere erişim sıkıntısı yaşamanız önlenebilir. Bu sistem sayesinde iş sürekliliğinizi sağlayabilirsiniz.

Sunucuların görevleri birden çok sisteme dağıldığından, yanıt sürelerinde gözle görülür bir performans artışı gerçekleşmektedir.

 

Failover Nedir ve Failover Cluster Ne İşe Yarar?

Failover, Türkçe karşılığı ile yük devretmedir. Failover Cluster Nedir? Bir bilgisayar ağındaki daha önce etkin olan sunucu ya da sistemlerin yanıt vermemesi, arızalanması veya normal olmayan şekilde sonlandırılmasıdır. Bu gerçekleşen olaydan sonra önceden yedeklenmiş olan küme içerisindeki farklı bir sunucu ya da veri merkezine yük geçişi gerçekleşir. Yük devretme işlemi otomatik olarak gerçekleşir ve uyarı vermeden çalışabilir; ancak bazı durumlarda geçiş için insan müdahalesi gerekebilir. Bu sistemler kasıtlı olarak insan müdahalesi gerektirir, onay verildikten sonra otomatik olarak geçiş gerçekleştirilir.

 

Failover Cluster Ne İşe Yarar?

Sistemlerde gerçekleştirilen yedeklemeler, kurulumlar, yapılandırmalar sırasında ya da istenmeyen hatalar karşısında herhangi bir sorundan sistemi koruyan ve sistemin kaldığı yerden devam edebilmesini sağlayan teknolojik gelişmedir. Erişebilirlik ihtiyaçlarını karşılayabilir, işlerinize kaldığınız noktadan devam edebilirsiniz. Bu mimarinin size kazandırdığı birçok avantajın yanında en önemlisi, sunucunuzda ya da veri merkezinizde bir arıza yaşandığında beklemekte olan yedekli sunucular aktif hale gelir ve hızlı bir şekilde veri aktarımı gerçekleşir. Bu süre içerisinde arızalanan sunucu tekrar aktif hale getirilebilir. Bu sayede veri ve zaman kaybı yaşanmadan iş süreci devam etmiş olur.

 

Felaket Kurtarma Hangi Durumlarda Yapılır?

Kuruluşlar için bir çözüm yolu olan bu sistem ile bilişim sistemlerinin işlemez hale gelmesi önlenebilir. Birçok felakete karşı en uygun çözüm olan Felaket Kurtarma yönetimi ile olağandışı felaketlere karşı koruma sağlayabilirsiniz. Hangi senaryolarda Felaket Kurtarma yapılır? Bu soruya öncelikle 3 başlık altında incelenebilir. Bu başlıklar şu şekildedir:

1-) Doğal Felaketler: Kendiliğinden oluşabilen ve büyük yıkım getirebilen doğal felaketler karşısında sizin verileriniz ve sisteminiz için tam koruma sağlayabilir. Yangın, sel baskını, kasırga, yer kayması, deprem gibi birçok doğal felakete karşı veri merkezlerinizi koruyabilir.

2-) İnsan Yapımı Felaketler: Güvenilmez insan yapılarından kaynaklanan ve size karşı yapılan ya da dolaylı olarak sizi etkileyebilen her felaket senaryosu için kurtarma gerçekleştirilebilir. Savaş ve terörizm gibi büyük çapta şirketi etkileyebilecek olan durumlarda verilerinizi koruyabilirsiniz. Ayaklanmalar, grevler ya da siber saldırılar gibi şirkete karşı yapılacak herhangi bir olayda sunucularınızı ve veri merkezlerinizi güvence altına alabilirsiniz.

3-) Hibrid (Doğal ve İnsan): Her iki taraftan da etkilenebilen durumlarda da sizin için tam koruma sağlayabilen bu sistem ile felaketlere karşı korunabilirsiniz. Enerji kesintisi, iletişim kesintisi ya da ulaşım kesintisi gibi olaylarda Felaket Kurtarma sisteminiz devreye girebilir.

İletişim Formu
Paylaş:
Facebook
Twitter
LinkedIn