Sürdürülebilirlik Nedir? 

surdurulebilirlik-nedir

Son yıllarda hayatımıza giren ve farklı alanlarda sıklıkla kullanılan sürdürülebilirlik kavramının anlamı konusunda birçok kişi için kafa karışıklığı söz konusudur. Hem yaygın olarak kabul gören yeni bir kavram olması hem de farklı sektör ve alanlarda kullanılması bu karmaşıklığının ana nedenleridir. Üstelik kesin çizgilerle belirlenmiş bir anlamının ve uygulanış biçiminin de olmaması bu karmaşıklığı güçlendirir.

1980’li yıllarda ortaya çıkan sürdürülebilirlik için farklı tanımlar yapılsa da özünde bugünün ihtiyaçlarını karşılarken geleceği düşünmeyi temel alan bir yaklaşımdır. Bugün sahip olduğumuz kaynakları kullanırken sadece ihtiyacımız olanı kullanmayı ve gelecek nesillerin ihtiyaç duyacağı kaynaklar konusunda da duyarlı olmayı kapsar. Sürdürülebilirlik, çevre ile ilgili bir kavram gibi görünse de aslında çok daha fazla alanı ilgilendirir.

Sürdürülebilirlik, yalnızca gerektiği kadar tüketme, tüketim sırasında tüm canlıların hayatına saygılı olma, sıfır atık ve atıkların değerlendirilmesiyle geri dönüşüme önem verme, enerjinin verimli kullanımı ve her adımda gelecek nesillerin hesaba katılması gibi ilkeler etrafında şekillenir. Sürdürülebilirlik ile hedeflenen ise doğal hayatı koruma, su kaynaklarını temiz ve erişilebilir kılma, temiz enerji kaynaklarına yönelme, yoksulluk ve açlığa son verme, nitelikli eğitim, toplumsal eşitlik, yenilikçi üretim ve altyapı sistemleri geliştirme ve refah seviyesini artırma gibi çevresel, sosyal ve ekonomik alanlarda gelişme kaydetmektir.

Sürdürülebilirliğin 3 Temel Unsuru

Sürdürülebilir kavramı 3 temel unsura sahiptir. Çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik olan bu temel unsurlar, sürdürülebilirliğin 3 farklı yönü olarak da adlandırılabilir. Gel, sürdürülebilirliği meydana getiren farklı yönlerine beraber göz atalım.Sürdürülebilirlik

Çevresel Sürdürülebilirlik

Çevresel sürdürülebilirlik, sonraki nesillere temiz bir çevre bırakma hedefini tanımlar. Doğal kaynakların doğru ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamasına imkan verecek şekilde kullanmayı kapsar. Çevresel sürdürülebilirlik için yenilenebilir enerji kullanımı, enerji, su ve diğer doğal kaynakların tüketiminin minimize edilip tasarrufa yönelinmesi, geri dönüş ve atık yönetimi gibi konular etkili bir şekilde ele alınmalıdır.

Ekonomik Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik her ne kadar çevreyle ilişkilendirilse de ekonomik bir boyutu da vardır. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak kadar istikrarlı işleyen sürdürülebilir bir ekonomik sistem bırakmanın da önemi son derece büyüktür. Ekonomik sürdürülebilirlik ile mevcut kaynakların gelecek nesiller için korunmasını sağlarken aynı zamanda ekonomik büyüme ve refah artışı sağlamak amaçlanır. Uzun vadeli ekonomik planlar, risk yönetimi, regülasyonlara uyumluluk, muhasebe şeffaflığı gibi adımlar ile şirketler ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilir.

Sosyal Sürdürülebilirlik

Sosyal sürdürülebilirlik ise sürdürülebilirliğin bir başka yönüdür. Sürdürülebilir çevre ve ekonomi kadar sosyal düzenin de aynı şekilde sürdürülebilir olması gerekir. Adalet, insan hakları, eşitlik, kapsayıcılık, toplum bilinci gibi değerlerin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması önemlidir.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Nedir?

Sürdürülebilirlik kavramı gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak ile ilgili olsa da farklı alanlarda ifade ettikleri çeşitlilik gösterir. Sürdürülebilirliğin iş dünyasında karşılığı ise kurumsal sürdürülebilirliktir. İşletme sürdürülebilirliği olarak da adlandırılan kurumsal sürdürülebilirlik, şirketlerin çevreye ve topluma duyarlı bir şekilde faaliyet göstermesini ifade eder. Şirket faaliyetlerinin çevre ve toplum üzerindeki olası olumsuz etkilerinin mümkün olan en düşük seviyeye getirilmesi anlamına gelir.Kurumsal Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirliğin Şirketlere Faydaları

Kurumsal sürdürülebilirlik çevre, toplum ve ekonomi üzerindeki olumlu etkileri kadar şirketler için de birçok fayda sağlar. Şirketlerin geleceğe faaliyetlerini sürdürülebilir bir şekilde yürütmesiyle elde edebileceği başlıca faydalar ise şunlardır:

  • Şirketlerin sürdürülebilir iş süreçleri uygulamasının en büyük faydası hiç şüphesiz geleceğe sağlam temeller ile ilerlenmesini sağlamasıdır.
  • Süreçlerin sürdürülebilir hale getirilmesi şirketler için ek maliyet gibi görülse de uzun vadede birçok farklı açıdan tasarruf sağlanmasına yardımcı olur. Enerji ve su tasarrufu ile elde edilen kazanç kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, geri dönüşümün etkin bir şekilde uygulanması ve süreçlerin optimize edilmesiyle maliyet açısından birçok farklı kalemde tasarruf sağlanabilir.
  • Sürdürülebilirlik bilincine sahip şirketler ve müşteriler arasında güçlü bir bağ kurulabilir. Çevreye ve topluma duyarlı bir yaklaşım sergileyen şirketler, aynı değerlere sahip bireyler tarafından takdir görür ve güvenilir bir ortak olarak kabul edilir. Bu bağ, toplumsal dayanışmayı artırır ve sürdürülebilir geleceğe yönelik ortak bir çabaya katkıda bulunur.
  • Sürdürülebilirlik, toplumsal bir sorumluluk bilincinin göstergesidir. Çevreye duyarlı, çalışanlarına ve topluma karşı sorumluluklarını yerine getiren şirketler, toplumun güvenini kazanır. Bu güven ortamı, sürdürülebilir yaşam kültürünü destekler ve geleceğe yönelik pozitif bir etki yaratır. Bu sayede, sürdürülebilir şirketler toplum için örnek teşkil eder ve değişime ilham kaynağı olur.
  • Sürdürülebilirlik aynı zamanda işletmelerin çeşitli risklere karşı hazırlıklı olmasını sağlar. Çevre ve toplumla uyumlu iş süreçleri sayesinde bu alanlarda gerçekleştirilen düzenlemelere karşı hazırlıklı olabilirsiniz. Örneğin çevreyi korumaya yönelik hazırlanan yasal düzenlemeler, halihazırda bu şekilde hareket edildiği için sürdürülebilir şirketleri olumsuz etkilemez.

İş Hayatında Sürdürülebilirlik Örnekleri

Sürdürülebilirliği her şirket kendi iş yapış biçimlerine ve hedeflerine göre farklı biçimde ele alabilir. Şirketler iş süreçlerini sürdürülebilir hale getirmek için çeşitli adımlar atarak değişim sürecine girebilir. Üretimde kullanılan hammaddelerin sürdürülebilir alternatifler ile değiştirilmesi, güç kaynağı olarak yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve bunların üretimi için yatırım yapmak veya çeşitli eğitim programları, fonlar, sponsorluklar gibi toplumsal fayda sağlamak amacıyla faaliyetler göstermek şirketlerin sürdürülebilir hale gelmek için gerçekleştirebileceklerine örnek olarak gösterilebilir.

Sürdürülebilirliğin Gelecekteki Rolü ve Önemi

Hiç şüphesiz sürdürülebilirlik anlayışının gelecek için önemi son derece büyüktür. Sürdürülebilirlik daha iyi bir gelecek inşa etmek için bugünden atılacak adımların bir bütünüdür. Bilinçli ve ihtiyaç kadar tüketim ile kaynakların gelecek nesillere en sağlıklı biçimde aktarılması sağlanabilir. Sürdürülebilirliğin çevresel, sosyal ve ekonomik hedefleri doğrultusunda hareket ederek nasıl bir geleceğin bizleri beklediğini belirleyebiliriz.

Şirketler için de sürdürülebilirlik önemle ele alınması gereken bir konudur. Kurumsal sürdürülebilirlik, şirketler tasarruflar başta olmak üzere birçok fayda sağlar. Üstelik tüketicilerin de her geçen gün artan sürdürülebilirlik anlayışı ileride sadece bu yaklaşımı uygulayan şirketlerin hayatta kalması ile sonuçlanacaktır. Bu sebeple şirketlerin gelecekte var olabilmek için bugünden çevreye ve topluma duyarlı bir şekilde faaliyet göstermeye başlamaları son derece önemlidir.

Eczacıbaşı Bilişim, kurumsal sürdürülebilirlik için olmazsa olmazlardan biri olan dijital dönüşüm sürecinde yenilikçi çözümleri ile şirketlere hizmet verir. Kurumsal sürdürülebilirlik yolculuğunda sen de işletmen için en faydalı bilişim çözümlerine ulaşmak için hemen Eczacıbaşı Bilişim’in çözümlerine başvurabilirsin.

 

İletişim Formu
Paylaş:
Facebook
Twitter
LinkedIn